Изложба Родена край Одрин, посветена на българска артилерия представя

...
            Изложба Родена край Одрин, посветена на българска артилерия представя
Коментари Харесай

РИМ-Велико Търново с изложба, посветена на българската артилерия

            Изложба „ Родена край Одрин ”, отдадена на българска артилерия показва от 17 октомври Регионален исторически музей-Велико Търново.

           Експозицията е свързана  със 110 години от началото на Балканската война (1912–1913 г.), по време на която са сложени основите на актуалната ни артилерия и включва фотографии от Държавен боен списък, Регионален исторически музей-Габрово, персонални архиви на ген. Йеротей Сирманов, Николай Гичев, Симеон Цветков и модели на артилерийски системи били на въоръжение в Българската войска през годините.  Тя е  взаимна самодейност с Регионална национална библиотека „ П. Р. Славейков ” и ще бъде експонирана във фоайето на библиотеката в продължение на две седмици.

            На 13 табла ще са показани фотоси и исторически документи, свързани с историята на българската артилерия, измежду които и директиви за артилерийската материална част от началото на ХХ век.

          Тридесетте модела в мащаб 1/35 и са направени от моделисти от „ Манта модел клуб ” и от Ангел Йовчев и Калин Мерудийски. Сред тях има макети на оръдия от въоръжението на Българската войска през годините, някой от които с влекачите, три автомобила с ракетни системи и няколко диорами, включващи военна техника и бойци.

           Откриването на изложбата „ Родена край Одрин ” е в 11,00 ч. на 17 октомври 2022 година във фоайето на
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР